Soulmusic.hu


Soul és funk zenei adattár, aktualitások, információk.

A www.soulmusic.hu weboldalhoz tartozó Facebook közösségi oldal: Soulmusic.hu - Facebook kezdőlap

A soul zene a XX. század 50-es éveinek második felében alakult ki, alapvetően a rhythm and blues és a gospel ének stílus keveredéséből. Rendkívül gyorsan fejlődött, fénykorát a 60-as évek közepétől, a 80-as évek elejéig terjedő közel 2 évtizedre tehetjük. Több ága alakult ki, melyek főként észak-Amerikai nagyvárosokhoz köthetők. A 60-as évek végétől Angliában és Brazíliában, illetve a 70-es évek közepétől Japánban és nyugat Európa országaiban is a legkedveltebb műfajok közé tartozott.
Kelet és közép Európában érthetetlen módon a mellőzött műfajok közé tartozott, mely alól talán kivételt jelentettek a diszkó klubok. A társadalmi elszigetelő (vasfüggöny) korlátozások miatt, csak nagyon csekély mennyiségben kerülhetett be a világ ezen felére. A 90-es években persze ez megváltozott, viszont visszamenőleg már nem különösebben firtatták, hogy mi is történt az eltelt 20-30 évben előtte. Megpróbáljuk.
Nincs ma Magyarországon olyan oldal és fórum, nyomtatott könyv, vagy magazin mely erről kimerítő tájékoztatást tudna adni. Ezt az űrt épp ideje, hogy elkezdjük betölteni és persze szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának ehhez a misszióhoz és segítenének –mindenki a maga módján- ennek a könnyűzenei műfajnak a minél tágabb rétegekhez való eljuttatásában.
A funk, vagy ahogy itthon sokan nevezik, a funky is soul zenének egyik fontos stílusága volt.
Az oldal célja, hogy a soul zene stílusait, meghatározó kiadóit szerzőit és előadóit bemutassa. Gulics Norbert


Online rádió: