Himnuszok

A himnusz egy eszmét, országot, szervezetet vagy személyt jelképező nemzeti dal. Az emelkedett hangulatú ünnepi költemény, illetve ennek megzenésítése lehet vallásos jellegű, istent vagy isteni hatalmakat dicsőítő, hozzájuk fohászkodó, imaszerű ének.

A himnuszok dallamának különböző eredete lehet: például a svéd himnusz népdal volt, a francia tömegdal, a lengyel induló, a dán pedig operából vált a nemzet dalává.

 A magyar Himnusz zenéjét Erkel Ferenc komponálta 1844-ben Kölcsey Ferenc versére. A Hymnus című költeményt Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be; ennek tiszteletére ünnepeljük évente január 22-én a Magyar Kultúra Napját.

Az Európai Unió hivatalos himnusza Beethoven IX. szimfóniájának, az Örömódájának egy részletére épül.

Az USA csaknem minden tagállamának van saját himnusza, néhánynak több is. Ezek nagyrészt olyan, az egész világon jól ismert dalokból váltak himnusszá, melyek szövege az adott államról szól.

Forrás: zenci. hu 

Himnusz variációk


Kon­tor Tamás értelmezése szerint "szomorúnak és vontatottnak találjátok a Magyar Himnusz legelterjedtebb változatát egy 50-60 évvel ezelőtt félreértelmezett tempómeghatározás miatt, ami kb. 60 bpm volt akkoriban. Erkel Ferenc eredeti kéziratán megjelölt tempó Andante Religioso = 76-108 bpm, az enyém 80 bpm".

Magyar Himnusz gitáron - Kontor Tamás:

 Brian May and Kerry Ellis:

 Slash plays national Anthem:

Jimi Hendrix - American Anthem  (Live at Woodstock 1969):