László Attila abszolút szolmizációs rendszere

László Attila gitáros, zeneszerző ("mellesleg" mérnök) elkészítette a "László Attila abszolút szolmizációs rendszere" című módszertani kiadványt, mely segítséget nyújt többek között a kottaolvasás gyors tanulásához.


Az igen régi, hagyományos Guido-féle szolmizációs rendszer ugyanis csak 7 hangra vonatkozik, és szükséges vált 12, vagy az enharmonikusokat is tartalmazó  20 hang elnevezésére.


László Attila módszere egy egészen újfajta megközelítés, melyben a 12 hang olyan elnevezéseket kap, amelyek könnyen és gyorsan kiénekelhetőek egymás után.

Az új abszolút szolmizációs rendszer („absol”) előnyei:
  • Segítséget nyújt a kottaolvasás gyors tanulásához
  • A kottaolvasás az adott hangok belső hallásának megjelenésével biztosabbá válik.
  • Az abszolút hallás kifejlesztéséhez is segítséget nyújthat.
  • A rendszer alapjai hetek alatt elsajátíthatóak.
  • Mindig „kéznél van”, nem kötődik hangszerhez, helyhez a gyakorlása. „Fejben” is használható.
  • Több szinten, több műfajban is használható: klasszikus zene, jazz, pop, rock zene…



László Attila szerint:
Sokan letöltötték már, működik. 
Azoknál a dallamoknál hasznos igazán az abszolút szolmizációs rendszer használata, ahol nem könnyű ránézésre megmondani, hogy hol lehet "DO-t váltani", pl. modulációknál, bonyolultabb szerkezetű dallamoknál, alterációknál, de természetesen egyszerűbb dallamoknál is alkalmazható. 
A a relatív szolmizációs gondolkodásomról nem kell átszokni, a kettő nem zavarja egymást. Olyan, mint amikor két nyelven is tud valaki beszélni. Bonyolultabb dallamoknál jön elő a különbség.
Még nem tudjuk, hogy az új rendszer mennyire fog elterjedni, illetve alternatívát jelenteni az ezeréves hagyománnyal szemben.

Wolf Péter kiváló zeneszerző véleménye szerint:
„A nagy találmányok mind nagyon egyszerűek. Ez lényegük. László Attila abszolút szolmizációs rendszere is ilyen. A világ régóta vesződik a nyelvek miatt, könnyebben kommunikálnánk EGY nyelven. László Attila zenei tekintetben erre kínál megoldást: minden egyes abszolút hangnak egy szótagból álló, elöl képzett mássalhangzóval kezdődő nevet adott, mely a sokféle nyelv számtalan elnevezését válthatja fel. Megjósolhatatlan, hogy a rendszer bevezetéséhez, elfogadtatásához mennyi időnek kell eltelnie, de hasznossága, nagyszerűsége vitathatatlan."
A téma iránt érdeklődőknek érdemes elolvasni Pénzes László kritikai megjegyzéseit is!

További részletek és megrendelési lehetőség itt: László Attila abszolút szolmizációs rendszere