Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza az egykori Hungexpo épületek helyén épül fel, Sou Fujimoto világhírű japán építész tervei alapján. Az épület különlegességét az adja majd, hogy szinte teljesen áttetsző, a természettel történő minél szorosabb kapcsolat érdekében. 
A létesítmény múzeumi- és koncertkörülmények között fogja bemutatni a zene történetét, kiemelt figyelmet fordítva a magyar zenére. Az épületben kiállító-, koncert- és oktatótermek kapnak helyet, illetve szabadtéri színpaddal rendelkezik majd. 
A Magyar Zene Házában állandó zenetörténeti kiállítás várja majd a látogatókat, de emellett időszaki kiállításokkal, táncházzal is készülnek, illetve a házban helyet kap egy "hangkiállítás" is. A létesítmény építése várhatóan az év második felében kezdődhet meg, jelenleg még a kivitelezőt keresik a projekt megvalósításához.
Forrás: Portfolio 2017. április 11.


*************************************

Milyen lesz a Magyar Zene Háza?


A Liget Budapest projekt részeként 2017 elején megkezdődik a Magyar Zene Házának építése. Az épület várható befejezése 2018 márciusban lesz.



A Magyar Zene Háza Budapest legújabb zenei centruma lesz, a Liget belső részén, a Városligeti-tó mellett.
A komplexum részben egy zenei Csodák Palotája lesz; az állandó kiállítás részeként ugyanis meg lehet majd ismerni a hang, a zene fizikáját, keletkezését és feldolgozását, és a zenének az ember életében betöltött szerepét is.
Az interaktív állandó kiállításon a hang természetének bemutatásával, illetve zenetörténeti ismeretek közvetítésével a zene megismerhetővé és átélhetővé válik, így a Magyar Zene Házában tett séta egyszerre szórakozás és tanulás lehet mindenki számára.

A Magyar Zene Háza különlegessége rendkívüli komplexitásából fakad, három egységből áll, amelyek egymáshoz kapcsolódva, de egyenként is különböző funkciókat szolgálnak.
A három szint három szólamot is szimbolizál, az épület tervei is ennek jegyében készültek.

A földszinti rész a „vonzás” szintje az előadó-művészeteké, itt egy kisebb koncert-, illetve előadóterem is helyet kap. Itt olyan programokat szerveznek majd, melyek összhangban állnak a ház tartalmával és az alapkoncepcióval: az ismeretterjesztéssel, valamint a zene megszerettetésével – a világ zenéjének széles skáláját mutatják be itt a tervek szerint.

A föld alá került a „varázs” szintje, amely különleges élményeket kínál az elsősorban családoknak szóló, főként a magyar zenét bemutató állandó kiállítás és az egy-egy zenei korszakot, stílust részletesen feltáró időszaki kiállítások formájában. Ezen a szinten beléphetünk a különleges hangdómba is.

 A felső szint a „világosodásé”, ahol múzeumpedagógia kap helyet, fiatalok jöhetnek csoportosan, és rendhagyó zeneórákon vehetnek részt, helyet kap egy multimédiás zenei könyvtár, illetve egy alkotóműhely, vagy – ahogy ők hívják – egy „Lab” is, amely a zenéhez kapcsolódó projektcsapatok kutatómunkáját segíti.

Forrás és a teljes cikk: Zenei Csodák Palotája épül a Ligetben

Prezentáció és kerekasztal-beszélgetés 2015 június 1-én a Budapest Music Centerben.

Meghívott szakértők: Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt rektora, a MZH munkacsoport vezetője, Csonka András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kulturális igazgatója, Dubrovay László zeneszerző, egyetemi tanár, az MMA elnökségi tagja, Gőz László, a Budapest Music Center tulajdonos-igazgatója, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója és Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

 
Itt: a videó hosszabb változata.