Sport és zene - szinkronban


A szinkronúszás különleges sport.

Az ember számára lényegében idegen közegben, a vízben kell olyan -máshol megvalósíthatatlan- különleges és látványos mozgáselemeket végezni, melyek a kísérőzenével és a partnerrel teljes harmóniában, szinkronban vannak.
Ezért nevezik vízi-balettnek is.

A szinkronúszó teste gyakran két részre tagolódik: az egyik a látható, esztétikus mozdulatokat végző, a másik az ezt megalapozó, víz alatt keményen dolgozó rész, a kezek, vagy lábak.
Magas szintű művelői nem csak elismerésre méltó sportteljesítményt, de művészi élményt is nyújtanak.

Ilyen sportoló Czékus Eszter, aki szólóban, és jelenlegi partnerével Czegle Fannival is világviszonylatban a legeredményesebb magyar szinkronúszó.

Czékus Eszter- Czegle Fanni Hungarian Synchronised SwimmersEszter a szinkronúszás és a zene kapcsolatáról:

A zene nálunk kiemelten fontos; a különböző programokat, különböző zenékre adjuk elő.
Ezeket nem könnyű kiválasztani, megtalálni, mert sok kritériumot kell figyelembe venni. Fontos a zenerészlet hosszúsága, aminek például a páros rövid programban 2:20, plusz/mínusz 15 mp, vagyis 2:05 és 2:35 között kell lennie. Ez egy a sok közül, de a téma legalább ennyire fontos.

Sokáig nem lehetett olyan zenét felhasználni amiben éneketek, és csak 2000 óta szabad ilyenre kűrt készíteni, de azóta is inkább az instrumentális filmeznék, drámaibb, esetleg klasszikus zenék a leggyakoribbak.
Mi jelenleg egy magyar zenét a Monti-Csárdást illetve a James Bond filmzenéjét használjuk.

Lényeges, hogy a víz alatt is halljuk a zenét, ezért speciális vízálló hangszórót használunk, amit kristálytisztán hallunk fejjel lefelé is.
A mozdulatok minél pontosabb kivitelezését úgy érjük el, hogy a zenét leszámoljuk (leggyakrabban 1-8-ig),  és így haladunk végig minden számolásra egy-egy mozdulatot végrehajtva.

Látványos montázs: sport és művészet:


Eddigi közösen elért eredményeik:
- Magyar Kupa bajnokok 2015
- Christmas Prize 2015, Prága ezüstérmesek
- FINA World Trophy 2015, China 9. hely
- German Open Bonn, 2016 10. hely
- France Open 2016, Párizs 16. hely
- Olimpiai Kvalifikáció 2016, Rió 17. hely
- Magyar Országos bajnokok 2016
- II. MEC Cup bajnokok 2016
- Magyar Kupa bajnokok 2016
- Christmas Prize bajnokok 2016, Prága Bepillantás a vízalatti munkába ("erőmű és gépház"):Czékus Eszter- Czegle Fanni Hungarian Synchronised Swimmers Facebook oldala